Avsnitt 78 - Per Eive Berndtsson

Välkomna till Martinson Möter, podcasten som vill vara en röst till tröst och hopp från fadderbarnsorganisationen Compassion. 

Martinson Möter gästas idag av prästen, författaren, bibelläraren och inlinesåkaren Per Eive Berndtsson. Samtalet rör sig från livets start i en fiskebåt hem från BB, till betydelsen av helgonet Sankt Patrick, Choralerna, bandet Jerusalem och hur han blev klassens Lucia. Vi får höra om församlingsplantering i en tid då det var ovanligt och om Alphakurser långt innan Alpha hade kommit till Sverige.

Budskapet i hans senaste bok ”Kraftfulla rötter som ger hopp” har blivit en brinnande passion och han talar sig varm för att förvandling är möjlig även idag och i vårt land. Per Eive och hans fru Kerstin är själva Compassionfaddrar till en liten kille. Orsaken är enkel: ”Jag vill leva som jag lär”.

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

Nedan är en genomgång av det som vi pratar om i podden, bibelord, citat m.m. Hela programmet är inspelat av Johannes T Lindsmyr i studion Vajberiet, Gbg.

1. Om du kunde vinna en olympisk medalj för någon sport, riktig eller hittepåsport, vilken skulle det vara? Per Eives stora sportintresse just nu är femmilen i längdskidåkning – så det skulle han välja, till och med framför barndomsfavoriten hockeyn.

2. Vad är det mest pinsamma du har varit tvungen att klä på dig? Som barn trivdes han inte i den kosackliknande mössan han blev tvingad att bära.

3. Om du kunde tillbringa en dag i någon annans skor, vem skulle de bli? Sankt Patrick som grundlade den keltiska andligheten och kristendomen i hela norra Europa.

4. Finns det någon del i en barnfilm som skrämt dig? Nej, han är inte rädd för något!

5. Om du fick dela en trerättersmåltid med fyra individer, nu levande eller döda, vilka skulle du välja? Farfar som dog så tidigt som 1929 vore det kul att lära känna. Likaså morfar som också gick bort tidigt. Jag skulle vilja ha med St. Patrick som jag skrivit böcker om. Och slutligen skulle han vilja bjuda in sin mor. Om han fick välja till någon mer, hade han gärna sett att Paulus satt med på middagen.

Per Eive föddes 1956 på Mölndals sjukhus, varifrån de tog pappas fiskebåt för att sedan komma hem till ön Knippla i Öckerö skärgård. Här växte han upp i sitt gamla släkthus i en varm kristen familj. Per Eive kommer aldrig för sent, men är alltid på håret och ger oss ett bra exempel på hur det kunde gå till när han stressade till färjan.

Hans tro blev mer levande och på allvar när han var 17. Han hörde Choralerna på Björngårdsvillan och rockbandet Jerusalems första platta. Det blev avgörande för hans växande tro. Ingemar Olssons sång ”helhjärtat” är nästan signifikativt och synonymt med hans liv.

Per Eive gick ut Lundby gymnasiet 1975 och pluggade vidare till Ungdomsinstruktör på Hagaberg folkhögskola. Kring den här tiden mötte han sin blivande fru Kerstin på ett födelsedagskalas. De gifte sig sedan samma år som utbildningen är klar och flyttade till Kalmar för en församlingstjänst i EFS Kalmar. Där jobbar och bor de kvar i tio år, samtidigt som Per pluggar på Johannelund i Uppsala.

Han och Kerstin kände en stark nöd för kristen utveckling i landet och bad i ett år för drömmen om en församlingsplantering. I en tid då det var mycket ovanligt att nya församlingar planterades i Sverige, blev drömmen verklighet i Halmstad. Där jobbar de kvar i hela 32 år. Det var först alldeles nyss som en överlämning gjordes. Han berättar vidare om arbetet med Alphakursen, långt innan Alpha fanns i Sverige.

Per Eive har hunnit författa ett flertal böcker under åren. För att nämna några:

  • Vindarna från väster: Lärdomar från den keltiska kyrkan
  • Förvandlingen av hårda bud till mjuka
  • Växande tro
  • Bli en vanlig, ovanlig människa

Hans senaste bok ”Kraftfulla rötter som ger hopp”, utgiven av EFS förlag, är nästintill slutsåld redan. Per Eive berättar om boken, Guds ingripande i historien, hur vi kan återupptäcka detta rika arv och se det levande igen. Bokens budskap har blivit en brinnande passion och han talar sig varm för att förvandling är möjlig också idag och i vårt land.

Jag berättar lite om Compassions arbete ute i fält:
Michelle är uppvuxen i extrem fattigdom och bodde som barn i ett skjul tillsammans med 17 släktingar i Manila, Filippinerna. Hennes pappa var drogberoende och övergav familjen. Sina barndomsvänner såg hon säljas i prostitution och människohandel. Våldtäkt var också vanligt förekommande. Michelle fick alltid höra från sina släktingar: ”Du är så ful, du ser ut som din pappa. Du kommer bli en drogberoende tjuv när du växer upp.” Det var orden jag hörde från dem som jag förväntades älska och som skulle beskydda mig. Min morbror började röra vid privata delar av min kropp och jag tänkte: ”detta får inte hända”. Det fick mig att skämmas för den jag var.

En söndagsmorgon kom min moster Carol och väckte mig tidigt, hon var den enda kristna person som jag kände då. Hon sa att vi behövde gå till kyrkan och registrera mig i Compassions program. Därefter började jag få brev från min fadder som skrev till mig att ”Michelle, du är vacker och dyrbar för oss. Vi är stolta över dig. Vi ber för dig och vi älskar dig.” Dessa ord rörde vid djupet av mitt hjärta och själ. Mitt liv blev förvandlat. En god handling räddade mitt liv.

Michelles berättelse om hopplöshet förändrades radikalt när hon blev fadderbarn. Hon lärde sig att hon är värdefull och älskad av Gud, ett budskap om hopp som inspirerade henne att uppnå sina drömmar. Hon pluggade en kandidat- och magisterexamen och är idag medgrundare och ordförande för ideella organisationen ”Made in Hope”, som hjälper exploaterade kvinnor och barn i Asien och Stillahavsområdet. Hon är programledare för ett radioprogram som når en halv miljon människor varje vecka, coachar unga ledare och är talesperson för kvinnor och barn i riskzonen. Idag sitter hon också i ledningsgruppen för Compassions internationella utvecklingsprogram samt i ledningsgruppen för Lausannerörelsen.

Vill du hjälpa en tjej som Michelle att växa upp och komma ur fattigdom?
Vi är en fadderbarnsorganisation som funnits i snart 70 år och vi hjälper 2,2 miljoner fadderbarn i 25 länder. Vi existerar som förespråkare för barn i nöd, för att frigöra dem från andlig, ekonomisk, social och fysisk fattigdom. För 310 kronor i månaden kan du bli fadder och förändra ett barns liv.

Per Eive tänker att mötet med Jesus förvandlar människor, vilket innebär att Jesus kan förvandla ett helt land genom dessa människor och få fattigdomen att flytta ut. Han uppmanar kyrkan till att växa med en ny taktik och ger exempel på Clara kyrka http://clarakyrka.se/ i Stockholm som ”vinner de rika, genom att betjäna de fattiga.” Per Eive är själv fadder genom Compassion. Han ser sitt fadderskap som ett konkret sätt att göra en personlig insats, istället för att bara prata med andra om att göra något. Han uppmanar oss alla att gå till handling.

Stort tack Per Eive för allt du gjort och gör för Guds rike i vårt land! Vi gläds åt att du är den du är och gör det du gör! Guds välsignelse i ditt spännande uppdrag!
Nåd och frid!

Mattias Martinson och Compassionteamet
Evangelist Compassion

Denna sida använder cookies. Läs mer