Nedan är en genomgång av det som vi pratar om i podden, bibelord, citat m.m. Hela programmet är inspelat av Johannes T Lindsmyr i studion Vajberiet, Gbg.
1. Om du kunde vinna en olympisk medalj för någon sport, riktig eller hittepåsport, vilken skulle det vara? Friidrott, fotboll och konståkning är favoritsporterna så Jeanette väljer att vinna i konståkning.
2. Om du kunde tillbringa en dag i någon annans skor, vem dojjor skulle de bli? Det hade varit najs att vara i Samuel Ljungblads skor för en dag.
3. Finns det någon del i en barnfilm som skrämt dig? Vargarna i filmen ”Skönheten och Odjuret” och när Orcherna kom i ”Sagan om Ringen”-filmerna hoppade hon upp i knät på sin man Pär.
4. Om du kunde dela en lång trerättersmåltid med fyra individer, nu levande eller döda, vilka skulle du då välja? Carola Häggkvist, Jeanettes pappa (Det finns så många frågor) Brené Brown (författare till boken ”Mod att vara sårbar”), samt prästen, författaren och terapeuten Tommy Hellsten.
Jeanette Palo föddes 1969 i Malmberget, i Norrbottens län. Just nu håller stora delar av Malmberget på att rivas, något som samtalet leder in på. Där växte hon upp i en dysfunktionell familj med en alkoholiserad pappa och med en lillebror som ”ibland var mindre värd än hunden”. Hon berättar om detta och den psykiska misshandel som familjen utsattes för. Hon har i stort sett sjungit hela sitt liv. Till en början var det med hopprepet i hand mimandes till ABBA, Elvis och discogruppen Baccara.
Till slut sjöng hon för alla som ville lyssna och applådera. Jeanette började att sjunga i Svenska kyrkans barnkör och senare ungdomskör. Hon medverkade i kommunens alla sångarrangemang. Som 14-åring vann hon sin första talangjakt och blev samma år vald till årets artist i kommunen.
Jeanette hamnade på en julfest i Pingstkyrkan, via sin musiklärare på gymnasiet som var troende. Kören sjöng en lovsång som fullständigt drabbade Jeanette och hon fick en skiva med Charlotte Höglund. Allt detta ledde henne så småningom till en tro.
Jeanette flyttar till Göteborg och börjar på bibelskola, här pluggar hon samtidigt som Lena Junholm. Jeanette hade även ett halvtidsjobb där hon sålde företagskataloger. Delar av detta känner ni nog igenom om ni lyssnar på podden med Lena Junholm.
Jag berättar lite om Compassions arbete ute i fält
Fyraårige Shalom älskade att springa runt på fälten och leka med kompisar. Men alltför snabbt blev han yr, utmattad och kippade efter andan, samtidigt som hans vänner fortsatte att springa. Han väntade på att känslan skulle gå över, men det gjorde den aldrig. Vissa dagar kunde Shalom inte gå mer än 500 meter utan att sitta ner. På våren 2019 under en hälsoundersökning på hans lokala Compassion-center, fick han höra av en läkare att han hade ett hjärtfel och måste uppsöka sjukhuset för vidare utredning.
"Som spädbarn hade Shalom lunginflammation flera gånger, hans viktökning var också dålig och jag visste inte vad mitt barn led av”, säger hans mamma Clarisse. "Jag hade inte råd att ta honom till en specialist, så det var först efter att han registrerades i Compassion som jag fick reda på varför min lilla pojke alltid var så sjuk.”
Efter många tester kom utlåtandet från läkare i Rwanda att Shalom hade ett allvarligt hjärtfel. Shalom och hans mamma levde för sig själva och i stor fattigdom. Det fanns alltså inget sätt för Clarisse att kunna betala för sjukhuskostnaderna, särskilt när hon fick veta att inget sjukhus i Rwanda kunde göra operationen och att hennes lilla pojke skulle behöva resa ända till Indien för behandling. Genom Guds nåd, kunde Compassion vara där för att hjälpa.
”Jag är en ensamstående mamma och Shaloms pappa har inte stöttat oss. Det har varit överväldigande att se det stöd Shalom får från sin fadder, personalen på centrat och Compassion. Det gav mig hopp”, säger hon. ”Jag hade inte råd med pengarna för hjärtoperationen, inte ens pengarna för att få fram ett pass för resan. Jag hittar inte de rätta orden för att uttrycka min tacksamhet för det stöd de har gett min son och mig. ”Den beräknade kostnaden för hans resa och operation var över 14 000 USD. Ändå var den ekonomiska barriären inte det enda som Shalom skulle behöva övervinna.
Kirurgi i en global pandemi
Våren 2021 hade miljontals människor i Indien testat positivt med COVID-19 och sjukhusen kämpade för att hinna med. Det var mitt i detta som Shalom flög till Indien tillsammans med hälsoarbetaren Emmanuel från hans lokala Compassiocenter. Men på grund av pandemin blev hans operation framflyttad en månad. När dagen äntligen kom och sjuksköterskorna förberedde honom för operation, grep han Emmanuels hand. Och sedan fick de säga hejdå. Följande dag testade Emmanuel positivt med covid-19 och var tvungen att isoleras. Shalom var nu ensam på sjukhuset, utan ett bekant ansikte som tröstade honom – och utan att kunna kommunicera med den lokala personalen. ”Det var tufft för oss. Shalom kunde bara kommunicera med mig på sitt eget språk. Så när han var på rehabilitering fick vi ringa videosamtal för att kommunicera med sjuksköterskorna, säger Emmanuel.
När dagarna blev veckor var mamma Clarisse utom sig av oro. Emmanuel höll henne uppdaterad så gott han kunde samtidigt som hennes son återhämtade sig och han själv kämpade mot viruset. De tillbringade över en månad i Indien – vilket inte alls var den ursprungliga planen, så Shaloms mamma blev sjuk av oro och lades in på sjukhus. ”Det är svårt att sätta ord på glädjen jag kände när jag såg min son komma hem igen, frisk och glad. Jag tackar Gud varje dag!”, säger Clarisse.
Shalom visar upp sitt ärr och berättar om sitt äventyr till Indien och hur det kändes att flyga för första gången. ”Vi reste på natten från Kigali, och nådde Indien på morgonen. Vi åkte till sjukhuset och jag fick sprutor i armen. Vissa sprutor gjorde ont men andra inte. Jag är glad att jag mår bra nu och att jag fick komma hem igen till min mamma. Jag hade saknat henne mycket”, säger Shalom. ”Jag vill bli pilot så att jag kan ta med min mamma till Indien och visa henne mycket stora byggnader och stora bilar”.
Kanske att Shalom en vacker dag kommer att resa till Indien igen. Och kanske blir han den som flyger planet. Men för nu är han allra lyckligast av att kunna springa över ängarna med sina vänner – utan att bli andfådd!
Vi vill alla hjälpa till och göra världen bättre. Varför inte göra det redan idag?
Compassion är en kristen fadderbarnsorganisation som funnits i snart 70 år och hjälper över 2,2 milj fadderbarn i 25 länder. Vi hjälper barn i nöd, att frigöra dem från andlig, ekonomisk, social och fysisk fattigdom. För 310 kronor i månaden kan du bli fadder till ett barn som behöver dig. Var med och förvandla liv på riktigt!
Jeanette berättar om sin resa till Kenya där hon personligen fick träffa sitt fadderbarn Ian, hans mamma och lillasyster live. Jeanette berättar om mötet med mödrar vars värld förvandlats av att själva fått lära sig hantverk och därmed getts möjligheten att bidra till familjen inkomst. Hon träffade också unga vuxna som via sitt fadderskap kommit ur sin fattigdomsspiral och funnit hopp, utbildning och jobb.
Jeanettes lovsångslista är lång och många skivor har det blivit under åren, se mer här. Efter Göteborgstiden landar Jeanette och Pär under en tid på The Ranch School of Ministry, norr om Los Angeles, USA. Efter detta återvänder de till Norrland för en pastorstjänst. Idag är Jeanette matte- och NO-lärare på Björkö skola. En dag kom en som hade hört hennes lovsång på Spotify; ”Hur kan du sjunga om Gud? du är ju NO-lärare” Och så var hela det spännande samtalet igång.
Som avslutning understryker Jeanette behovet av nya faddrar, den gemensamma kraften i att vi alla hjälps åt för att förändra vår värld, ett liv i taget. Du som lyssnar kan få betyda något förvandlande för en människa på andra sidan världen!
Stort tack Jeanette för musiken, sångerna, skivorna och livsberättelserna som ger oss alla både hopp och tröst!
Nåd och frid!
Mattias Martinson och Compassionteamet
Evangelist Compassion