Tack! Vi har skickat en bekräftelse till den angivna mail-adressen.
Här nedan finns nu förhoppningsvis alla länkar till sånt som vi kanske nämner eller snuddar vid i podden. Tanken med länkarna är att du skall kunna klicka dig vidare om du är intresserad.
Hela programmet är inspelat av Johannes T Lindsmyr i studion Vajberiet, Gbg.
1. Hur ser din drömdag ut? Lasse trivs bra när dagen har något spännande uppdrag att erbjuda.
2. Om du bara fick äta en måltid resten av livet, vad skulle det då vara? Medelhavsmat, grönsaker, fisk eller kyckling.
3. Har det någonsin hänt dig något som du inte kunde och fortfarande inte kan förklara? Under, tecken, mirakel? Lasse läste precis att Albert Einstein lär ha sagt: ”Det finns bara två sätt att leva livet på. Det ena är som om ingenting är ett mirakel. Det andra är som om allting är ett mirakel.”
4. Vilken är din mest använda emoji? Lasse har en så ”god gammal telefon” så han har inga emojis…
5. Om du kunde dela en lång trerättersmåltid med fyra individer, nu levande eller sedan länge döda, vilka skulle du då välja? Godhetens finaste exempel i Moder Theresa, friidrottaren Usain Bolt, seriefiguren Musse pigg och kristendomens grundare Jesus.
Lasse heter egentligen Lars Gunnar Åberg och är född den 5 Maj 1940 i Hofors, till höger om Falun och han är 190 cm lång men han har varit 192 och barndomen levdes på Kungsholmen, Sthlm. Som barn målade han konstverk som blev så uppskattade så han trodde att han var ett geni, vilket ledde honom till konstfack mellan åren 1960–64. Han är grafiker och konstnär till yrket.
Vad fångar din uppmärksamhet som konstnär? Lasse blev tidigt betagen av popkonsten och utmaningen i dess skapande. Lasses samling av Musse Pigg prylar började med önskan att måla av dessa och nu har museumet samlat på sig rariteter från 1928-1940. Lasse berättar vad som är viktigt och omistligt för honom i sitt skapande. Han vill skapa en ahaupplevelse hos tittaren. Han letar efter en reaktion.
Musiken började spira mera när: ”Jag fick en harv till gitarr när jag var 18 år, tog några lektioner och började lira lite på ett ställe som hette Jazzpalatset 1962. Min pappa var swingtrummis i olika band på 40-talet. Bland annat Lennart Johanssons swingorkester som har kompat Frank Sinatra, men då var inte min pappa med.”
Den första skivan Lasse köpte var en vinylare, en LP-skiva med Ella Fitzgerald och Louis Armstrong. Han köpte den hos Sara Söderlund. Man fick gå in i ett bås och lyssna på skivan och sen sa man bu eller bä. Han minns att skivan innehöll: Foggy Day och den kan du lyssna på här.
1965 blev det bröllop en söt tjej som hette Inger och hon kom från Dorotea och dom har barnen Max och Anna tillsammans.
Lasses kvintett av Stig Helmer filmer har setts av nästan 10 miljoner svenskar på bio och tre av dom är de mest sedda i hela Sverige. Lasses filmkarriär innehöll ett roligt och tidigt lågvattenmärke där han spelade General Painriche 1972.
1976 kom Trazan Apansson med sin polare Banarne och ostressad Slow-TV fick ett värdefullt genombrott. Lasse hade kul när han skapade detta och hela Sverige gladde sig på jullovsmorgnarna så det blev fler säsonger. Här kan du se säsong två från 1980 (den första säsongen blev tyvärr avmagnetiserad och finns därför inte mer…)
1970 talet innehåll även ett 40 årskalas med regisören Francis Ford Coppola och skådespelaren Robert De Niro. Den senare landade sin helikopter på åkern utanför och imponerade stort på alla gästerna, förutom de vettskrämda hönsen..
Lasse har spelat många matcher i TV-laget och spelat med många historiska fotbolls-legender och samlat in otaliga miljoner till framförallt barncancerfonden, han berättar en anekdot då han sov på en damtoalett och han fick fem gratisnätter som ursäkt.
1979 kom filmen Repmånad och redan 1980 kom uppföljaren ”Sällskapsresan”. Resten är svensk kulturhistoria. Alla Lasses filmer har haft starka kvinnor med patos och det har inte funnits någon alfahane i huvudrollen och jag undrar om det var avsiktligt? Filmerna har handlat om att spegla svensken i: ”Stig Helmer Olsson - Den lilla människan i den stora världen.”
1981 gjorde Trazan Apansson Tv igen och Lasse fick Bergman stipendiet för Sällskapsresan vilket är lite ironiskt eftersom Bergman inte verkat gilla filmen. 1985 kom Sällskapsresan 2 med undertiteln ”Snow Roller”. Tv-serien Zvampen dök upp 1984 med massor av ny strålande musik.
Lasse fick även göra Disneytajm 1987 och han fick plocka massa goda russin ur Disneykakan.
Sos - En sällskapsresa del 3 kom 1988 och Den ofrivillige golfaren - Sällskapsresan 4 kom 1991 och Lasse fick en guldbagge för bästa manliga skådespelare. Någon har sagt om Lasse att han är den ofrivillige ikonen och han berättar en underbar story om det.
Lasse stämmer det att du under en inspelningen av en scen med Erland Josefsson blev tvungen att be honom tagga ner? Lasse erkänner och tyckte att Erland spelade över. Men hur säger man det till en av Sveriges mest erkända skådespelare? Lasse hade en inre kris men gick till slut fram och tog mod till sig och frågade mycket artigt om han kunde tänka sig att modulera lite mindre, berättar han och skrattar till.
Parallellt med allt detta fina filmande så skapades mycket musik och den gjordes med svensk musikerelit Janne Schaffer på gitarr, Peter Ljung på keyboard, Tommy Cassemar på bas och Per Lindvall på trummor.
Studioalbum
1981 - Electric Banana Band
1984 - Livet i regnskogarna (Electric Banana Band and the Banettes)
2000 - Den Hela Människan (musik från filmen Hälsoresan, tillsammans med Björn J:son Lindh)
2000 - Nu e're djur igen
Samlingsalbum
1993 - The Golden Years 1981-1986
1998 - Electric Banana Tajm
2005 - Electric Banana Bands och Trazan & Banarnes bästa
2006 - Kameleont
2006 - Banankontakt-Musikaltajm! (tillsammans med Malmö Operaorkester)
2014 - Schyssta Bananer
Musiken blev en stor hit och bandet Electric Banana Band åkte på fler turnéer alla iklädda djurdräkter. Bandet fick en stor revival på Hultsfred 1997 med 25000 i publiken och senare Sweden Rock med 30000 personer på plats och detta toppade dom med att spela på Globen dubbelt upp. Dvs två fullbokade kvällar på rad. Bandet har lirat på invigningen av Öresundsbron och på ambassaden i Riga. Dom har sålt dubbel platina och fått två grammisar.
Lasse vad är ditt mest överraskande uppdrag som formgivare? = Bibeln 2000 som är en fullständigt tidlös formgivning och Lasse illustrationer speglar innehållet otroligt bra!
2002 gick drömmen om ett Museum i uppfyllelse.
Åbergs museum grundades då av Lasse och är i dag inhyst i ett ombyggt vagnslider från mitten av 1800-talet i Bålsta, vid Mälarens norra strand. http://abergsmuseum.se/ Här finns nu en av världens främsta samlingar av Disney-föremål. I samband med byggandet av Åbergs Museum undrade han vad han behövde tänka på för att locka folk och lägga grunden till framgång för museet. Lasse Åberg fick rådet att använda dessa fyra ”K:n”: Kissa, Köpa, Kaffe och Kultur. Det visade sig vara ett framgångsrecept.
Lasse fick år 2020 mottaga en hedersguldbagge och vi gratulerar till detta välförtjänta pris.
En månad efter mordet på Olof Palme lämnade Christer Pettersson ett vykort hemma hos en bekant. På kortet fanns en dikt som börjar "Hade jag fått vad jag aldrig fick hade det gått som det nu ej gick” och slutar "då hade jag stått där jag inte står". Dikten lämnades till polisens utredare för analys. Man ville se om innehållet kunde kopplas ihop med mordet på statsministern. Förmodligen känner så gott som alla Sveriges barn också igen dikten som Christer Pettersson skrev på vykortet. På Lasse Åbergs och Klasse Möllbergs barnskiva "E bananerna fina" sjungs den” av Trazan och Banarne. Då heter den ”Omsången" och texten är en skriven betraktelse av Alf Henriksson.
Lasse är en storsamlare på religiösa souvenirer och jag undrar varför? Kollektioner är diger och innehåller bland annat ”Jesus is my coach och Jesus iklädd snäckskal med en sombrero.” Han berättar lite varför.
Tv-serien Zvampen har en sekvens där Lasses karaktär säger högt: ”När jag var liten så tänkte jag mig Gud som en sträng magistergubbe där uppe någonstans, men nu är jag lite mer tveksam…” Lasse berättar att han själv är en sökare och han frågar sig: Vad är liv? och vad är tid? I livet så räknar han med ”the force”.
Lasse berättar här en kraftfull och även fyndig anekdot om ateisten Ingemar Hedenius som samtalade offentligt med den troende Herbert Tingsten som till slut sa: ”Ja, med den hängivenhet och energi som professor Hedenius bekämpar Guds existens så skulle man nästan kunna tänka sig professor Hedenius tror att Gud finns?”
Lasse du läste i slutet av ditt Vinterprogram 2013 upp en bön. Varför?
"Den är så fin. Den borde sitta på varje kylskåp."
Lasse älskar Beatles sång Yesterday och refererar till Benjamin Ingrosso som snott en del av sången.
Den ständigt aktuelle och alltid aktive Lasse Åberg firar sin 80-årsdag i karantän.
De senaste åren har många av hans vänner gått bort, men mångsysslaren håller hoppet uppe. ”Jag är inte rädd för att dö, jag är rädd för att mista livet.”
Efter detta gör vi ett litet avbrott och jag berättar om Compassions arbete i fält: Den här 14-åringen ler stort efter att äntligen ha avslutat sin medicinska behandling – det är sex operationer på sex år! Som barn fick han diagnosen hjärnbråck: ett sällsynt tillstånd där hjärnväv buktar ut eftersom skallen inte växer ihop som den ska. I Meshacks fall innebar detta att en klump under näsan växte och svällde. Han fick kämpa för att andas. Hans mamma Elizabeth kunde inte uthärda att se hans smärta.
När personal från Compassions center träffade familjen var de fast beslutna att hjälpa honom att leva ett normalt liv. När Meshack var sju år fick han sin första operation. Den slutliga operationen ägde rum 2016. Som en del av Compassions fadderprogram så täcktes hans medicinska kostnader. Idag är Meshack fullt frisk och fyller snart 14 år. ”Jag vill bli läkare och hjälpa andra barn eftersom jag har fått hjälp”, säger han. Elizabeth ger all ära till Gud för sin sons förvandling. ”Det är Gud som gav mig Meshack och Gud som har fört Meshack så här långt”, säger hon. ”Jag ber att hans hjärtas önskan ska förverkligas.” Alla ni som lyssnar, jag gissar att ni ger tummen upp och tycker att Meshack är en legend han också! 👍🏿 👍🏾 👍🏽
Compassion är en fadderbarnsorganisation som funnits i snart 70 år och vi hjälper 2,1 milj fadderbarn i 25 länder. Vårt uppdrag hittar du i Markusevangeliet 16:15 «Gå ut i hela världen och predika evangelium för hela skapelsen”. Som svar på missionsbefallningen existerar vi som en förespråkare för barn i nöd, för att frigöra dem från andlig, ekonomisk, social och fysisk fattigdom. Vi vill vädja till dig att tillsammans med oss förvandla liv på rikitigt. För 310 kronor i månaden kan du bli fadder.
Lasse jag läste i boken ”som inte är din biografi” att du och Inger varit faddrar länge? Varför? ”Vi har två afrikanska fadderbarn, Colette och Salamatou. Det är nyttigt. Det är säkert bra för dem men kanske mest för oss. Det är verkligen ett givande som ger som kalibrerar oss i ett större sammanhang, som får oss att vakna upp i vår skyddade verkstad och se oss omkring. Då och då skänker vi en försumbar summa till våra fadderbarns familjer och får tillbaka tackbrev med listor på vad dom använt pengarna till. Och de listorna är ett reningsbad och en tankeställare för en bortskämd, prylgalen, kverulerande västerlänning av Åberg-typ.” citat från en av Lasses böcker
Lasse menar att detta är ett givande som ger och fadderskapet gör så stor nytta i båda ändarna.
Det här är en del av ett brev från Colette:
Kära Inger och Lasse!
Min familj och jag är tacksamma för er gåva som tillät oss att köpa följande saker:
2 getter
tre par skor
1 tallrik
6 kg vetemjöl
5 liter Majs
2 cykeIslang
2 kg ris
10 meter tyg
flera burkar tomatpasta
1 halsband
2 underkläder
Ett par örhängen och karameller
Gud bevare er
/Colette
(undertecknat med ett tumavtryck).
Brevet skrevs av Veronique, en vän.
Efter detta ber jag Lasse avsluta med den bön som han läste i Vinter i P1 och som ni alla bör lyssna in igen:
Bön av engelsk 1600-talsnunna i Wells Cathedral:
”Herre, Du vet bättre än jag själv att jag håller på att åldras,
och att jag en dag ska vara gammal.
Avhåll mig från den fatala tron, att jag måste yttra mig i alla ämnen och vid alla tillfällen. Befria mig från begäret att jag skall ordna upp alla människors angelägenheter.
Gör mig tankfull men inte dyster, hjälpsam men inte beskäftig.
Hjälp mig att inte repetera ändlösa detaljer, ge mig vingar som för mig till saken!
Försegla mina läppar angående mina krämpor och besvär.
De tilltar och det känns alltmer frestande att älta bekymren.
Jag vågar inte be om ett förbättrat minne men jag ber om en växande ödmjukhet och mindre tvärsäkerhet när mitt minne inte stämmer med andras. Lär mig den strålande läxan att jag tar fel ibland. Låt mig få bli någorlunda angenäm, jag vill inte vara något helgon, somliga helgon är så svåra att leva med.
Men en sur åldring är något av kronan på djävulens verk.
Ge mig förmågan att se det goda i oförutsedda sammanhang
och att se talanger hos människor där man inte väntade sådant.
Och käre Herre, gör mig vänlig, så att jag säger dem vad jag ser.
Amen."
Lasse Åberg, ett riktigt stort tack från hjärtat för all glädje du gett oss genom böcker, filmer, musik, tv-program och all underbar konst. Vi önskar dig och Inger en riktigt fin sommar och Guds välsignelse!
Och till er allihop som läser, lyssnar och lever med i poddsommaren: Nåd och frid!
Mattias Martinson och hela Compassionteamet