Avsnitt 29 - Camilla Olsson

Mattias Martinson möter Camilla Olsson. Hon jobbar som pingstpastor och det har hon gjort tillsammans med sin man Anders i över 20 år. Under 13 år ledde de tillsammans ett mycket expansivt församlingsarbete i Göteborg med planteringar både i Örebro och Jönköping. Nu jobbar hon som pastor i pingstkyrkan Arken, Värnamo. Camilla och Anders har tre barn som alla har tagit körkort.

Hon har varit lovsångsledare, låtskrivare och initiativtagare till en rad lovsångskivor som är utgivna på David Media och hon är högstadielärare, uppskattad förkunnare, krönikör i tidningen Världen idag. Camilla har ofta en chokladbit och gärna en banan i handväskan och hon har inga problem att knyta kontakt med kändisar som påven, prinsessan Victoria, kungen och drottningen.

Camilla har under 2020 släppt sin debutbok ”Genom allt” på Sjöbergs förlag. Boken har ett mycket angeläget och förtröstansfullt budskap till människor i vår stressade tid; ”Bakom vackra fasader och leenden är många svenskar drabbade av psykisk ohälsa som panikångest, depression, stress, oro, sömnbesvär och utmattning. Och det är inte bara människor utanför kyrkans värld som drabbas. Hur är det att vara kristen och kämpa med psykisk ohälsa i en miljö där det kan finnas en förväntan att man ska leva ett glatt och problemfritt liv?” Den här podden snuddar vid verkligt viktiga frågor och ger också några hoppfulla svar.

Fyll i ditt namn och emailadress så meddelar vi dig när det finns nya samtal att lyssna på!

{{errors.detail}}
{{message}}
{{message}}

Lyssna på Martinson Möter på din favorit-plattform:

Här nedan finns nu förhoppningsvis alla länkar till sånt som vi kanske nämner eller snuddar vid i podden. Tanken med länkarna är att du skall kunna klicka dig vidare om du är intresserad.

Hela programmet är inspelat av Johannes T Lindsmyr i studion Vajberiet, Gbg.

NYÅRSFRÅGOR

1. Om du skall slappa in ett nyår och vila dig till trettonhelgen vad gör du då och vad är ditt bästa tips till oss? I dessa coronatider, promenader, kaffe, slappa med familj och vänner, en skön Tv serie som heter ”Vår tid är nu” och som följer en familj från 50 talet och framåt. 

2. Om du skulle kunna sammanfatta det här året med tre ord, vilka ord skulle du då välja? En extrem flexibilitet har behövts, bokutgivning som heter ”Genom allt”, positiv familjeförändring, barnen har blivit myndiga.

3. Vad lärde du dig, om dig själv i år? (Microperspektiv) Hur är du annorlunda om du jämför med förra året? (Makroperspektivet) Hur har världen förändrats? Jag har på nytt fått lära mig att uppskatta små saker, som en fika med en kompis, större tacksamhet inför att självklarheter inte är självklarheter längre. Vi har tagit saker för givet och jag tror att vi är ödmjukare inför livet.

4. Har du några misslyckade nyårslöften i bagaget och hur tänker du kring sånt? Mål och löften har jag haft många genom åren. Rimlighet i målen är viktigt och vi behöver lära oss att tänka 40% riktning åt rätt håll är en god förändring och förbättring som vi behöver fira.

5. Nyårsmiddag med fyra fina gäster, sedan länge döda eller nu levande. Vilka skulle du välja? Och vad skulle ni äta? Moder Theresa, Prinsessan Diana, världsevangelisten Billy Graham och hans fru Ruth.

Att äta: Räkfrossa.

Camilla är tvilling och föddes den 19 Dec 1972 på Mössebergssidan i Falköping och gick på Ållebergsgymnasiet. Hon och Anders gifte sig den 27 April 1996 och då bodde dom i Karlstad. Camilla pluggade till lärare och Anders blev pionjärpastor i Höör där dom jobbade mycket tillsammans. Dom har tre barn som alla tagit körkort; Lukas, Debora & Rebecka och tjejerna är tvillingar. Camilla ledde lovsången i församlingen och snart börjades det skrivas sånger och ges ut skivor 2002. Dom översatte sånger från Australien det som senare skulle kallas Hillsong. 

2005 flyttade familjen till Göteborg och där jobbade dom i 13 år och många lovsångsskivor och mycket kreativitet föddes, skapades och förmedlades. Församlingsplanteringar i Örebro och Jönköping startades och hela arbete växte fort. Sedan 2019 leder dom arbetet i pingstkyrkan Arken Värnamo.

Choklad och banan är alltid bra att ha i väskan.

På gymnasiet var Camilla i Rom och då fick hon träffa påven Johannes Paulus den andre och på kronprinsessan Victorias födelsedag så fick kronprinsessan en CD skiva som hette ”tro” från Camilla. 

När Camilla var 24 år så drabbades hon av en kraftig psykisk ohälsa med svår oro och ångest och boken ”Genom allt” är en hjälp för den som har en brottningskamp och resa med detta i bagaget. Hon befäster att livet är en kamp och visar på vägen framåt.

Kyrkan behöver tala mer om vår psykiska ohälsa och okunskapen behöver bearbetas med klokskap, själavård, bibelundervisning och att prata med en pastor, vän, diakon eller en terapeut.

Efter detta tar jag tid att berätta om Compassions arbete ute på fält där vi befriar barn från fattigdom i Jesu namn.

Tvååriga Chris dog nästan under COVID-19-pandemin. Hans mamma övergav honom och en släkting fick hjälpa till när mamman plötsligt flyttade till en ö i Kampala, Uganda. Hon lämnade utan att informera Edith, projektledaren vid Kigungu compassioncenter där Chris är inskriven i fadderbarnsprogrammet.

Chris pappa hade dött och man tror att mamman flyttade bort för att slippa konflikterna med sina svärföräldrar. Chris togs då om hand av sin farmor Bettinah. Farmor Bettinah hjälpte redan sex barn varav tre inte var henne egna. Hon blev chockad över hans uppsvullna utseende när hon först såg honom. ”Hans hud var blek, han hår var brunt istället för svart och det såg ut som han hade blodbrist och han kropp skakade så fort han stod upp. När Chris vaknade, kunde han inte gå eller stå själv för han hade ingen energi, säger hon. Hon tog honom till sjukhus, där han fick diagnosen ljumskbråck.

Läkare rekommenderade en serie akuta operationer, som skulle kosta 4 000 000 shilling (1000 $). Hon försökte sitt bästa, men Bettina kunde bara skaffa 200 000 shilling (54 US $), en bråkdel av kostnaden. När hon ringde släktingar och bad om hjälp upptäckte hon att Chris var en del av compassionsfadderbarnsprogram och då fick dom tag på Ediths kontaktuppgifter. Edith och Compassion arbetade för att samla in pengar till de tre operationerna som Chris behövde. När hon ringde farmor Bettinah för att berätta att operationerna kunde ske så kunde farmor knappt tro det. ”Jag kom precis hem från marknaden. Jag minns det som att en stor sten släppte mig ", säger Bettinah."

Jag ringde tillbaka till Edith tre gånger bara för att bekräfta att allt hon hade sagt var sant. Jag trodde att jag drömde men det var på riktigt. Strax därefter togs Chris in på sjukhuset. Efter åtta timmar operation var allt klart. Edith såg till att Bettinah fick med sig matpaket för barnen eftersom hennes mans inkomstkälla hade påverkats starkt av COVID-19 lockdown.

I dag har Chris återhämtat sig helt och han springer, spelar och busar runt med sina vänner. Han mamma har dock inte kommit tillbaka till honom, men farmor Bettina är helt upp över öronen kär i honom och är så glad att få uppfostra honom som sin egen. Chris har fått tillbaka vikten och är glad igen tack vare den hjälp han fick i elfte timman från Compassion.

Vill du hjälpa ett barn som Chris och en farmor som Bettinah att fullständigt komma loss från fattigdom genom Compassions arbete? Just nu är behovet av nya faddrar mycket stort, för 310 kronor i månaden understödjer du ett fadderbarn holistiskt vilket innebär att vi jobbar på fyra sätt:

Ekonomisk hjälp mat, kläder, skolavgift.

Fysiks hjälp, vaccinationer och hälsokontroller, sport och fritidsaktiviteter.

Social hjälp, våra center fylls av kärlek, omsorg och uppmuntran.

Andlig hjälp, vi sticker inte under stolen med att vi gör det vi gör i Jesu namn, så därför har vi åldersanpassad söndagskola och andra aktiviteter i den lokala kyrkan. 

Bli fadder till ett barn idag. Har du redan ett fadderbarn? Ta gärna ett till!

Camilla och Anders har varit ute i fält och dom har med egna ögon sett arbetet i Kampala och vad fattigdomsbekämpningen kan göra för ett barn, en människa, familj och hur länder tillslut kan förvandlas. Skillnaden som vår ”lilla” insats gör är en fråga om liv och död för dessa människor och vi behöver ha det perspektivet när vi ger.

Corona låser inne oss, men fadderverksamheten kan göra att vårt liv blir större när vi hjälper utan att vi själva måste vara på plats. Vi kan hjälpa många hemifrån! Vi är Jesu händer och fötter på den här planeten! 

Efter detta delar Camilla några bibelord utifrån tanken ”Om Herren vill och vi får leva” där vi behöver ha en större ödmjukhet inför livet.

Camilla önskar oss att vi inte blir överväldigade och låta det kväva vårt initiativ. Vi kan och kommer kunna göra nytta för någon annan här hemma och ute i världen.

Stort tack Camilla för din tjänst, uppdrag och gåva av uppmuntran!

All välsignelse till er var och en nu i detta nya året!

Mattias Martinson och Compassionteamet

Denna sida använder cookies. Läs mer