Tack! Vi har skickat en bekräftelse till den angivna mail-adressen.
Här nedan finns nu förhoppningsvis alla länkar till sånt som vi kanske nämner eller snuddar vid i podden. Tanken med länkarna är att du skall kunna klicka dig vidare om du är intresserad.
Hela programmet är inspelat av Johannes T Lindsmyr i studion Vajberiet, Gbg.
NYÅRSFRÅGOR
1. Om du skall slappa in ett nyår och vila dig till trettonhelgen vad gör du då och vad är ditt bästa tips till oss? Anders tillbringar oftast tid i ett kloster i Skåne, stilla sköna dagar och har oftast en mässa i Malmö. Han uppmuntrar oss alla att bygga vårt eget inre kloster.
2. Om du skulle kunna sammanfatta det här året med tre ord, vilka ord skulle du då välja? Prövning, hopp och tillförsikt.
3. Vad lärde du dig, om dig själv i år? (Microperspektiv) Hur är du annorlunda om du jämför med förra året? Vad har hänt i världen i år? (Macroperspektiv) Hur har ditt perspektiv och din världsbild förändrats? Anders blir lätt rastlös och för honom har Bibelläsningen blivit mer värdefull det här året. Att göra gott för andra människor blir mer angeläget i tider som dessa.
4. Har du några misslyckade nyårslöften i bagaget och hur tänker du kring sånt? Anders gör inte så många konkreta föresatser varje nyår, men han frågar sig gärna hur; kommer jag Gud närmre i år? Hur skapar jag mer fokus på det viktiga och hur drar jag mig från det oviktiga? Beredvilligheten att börja varje dag med frågan: Herre vad vill du med mig idag?
5. Nyårsmiddag med fyra sedan länge döda eller nu levande. Vilka skulle du välja?
Anders tänker att Jesus är ju alltid hos oss vilket gör att han är en självskriven gäst. Den förste som Anders sedan kommer att tänka på är: Den helige Franciskus (Franciskus av Assisi) eftersom Franciskus var fattig så vore det spännande med någon som är rik, Bill Gates, vi behöver gemensamt ha våra materiella och våra andliga gåvor i ett gott samarbete. Sedan bjuder Anders in politikerna Donald Trump och Joe Biden för att se om det går att skapa en mer sansad dialog för hela världen bästa. Han ger en fantastisk utläggning om varför dessa blir bjudna. På frågan av vad som skulle bjudas, så håller Anders sig gärna till det Italienska köket. Pasta Cannelloni med köttfärs och lite riven ost på, lätt gräddat som en förrätt. Till huvudrätt skulle jag önska fiskpinnar men för att piffa till dessa skulle jag välja till en läcker Aioli med basilika och som efterrätt en Semifreddo.
Anders såg dagen ljus för första gången den 24 september 1949 och är född i Sorengo, Schweiz. Som barn växte han upp med sin mamma i Lund. Studenten tog han 1968. Han pluggade moderna språk på Universitetet i Lund. Han är mycket språklärd och växte upp i en troende miljö. 1969 togs Anders upp i katolska kyrkan i Elisbetssystrarnas kapell Malmö. Anders läste flera böcker av Thèresé av Jesusbarnet och det skapade ett intresse. Efter detta blev det 27 år i Tågarp med karmelitklostret som utgångspunkt. Denna tid innefattar även studier i Belgien och två studieår i Rom. Han blev prästvigd den 8 september 1979 av Hubertus Brandenburg som kom från Tyskland.
Efter detta går vi på djupet med frågan om; vad är livets mening?
Kan inte du säga ditt valspråk och sedan förklara det för oss?
Biskopens valspråk är "In Laudem Gloriae" - "Gud till pris och ära". Anders refererar till Carolas sång Gloria från 1983.
Men menar att orden ursprungligen kan komma från Paulus i Efesierbrevet 3. Han nämner även Elisabeth av treenigheten som myntat; jag vill vara en lovsång till Guds ära.
Detta att leva till Guds ära är varje troende möjlighet. Anders har tidigare sagt: Detta ”är ett uttryck för att allt det jag är och gör skall vara till den treenige Gudens förhärligande. I vår tid har man ofta glömt bort att vår främsta plikt - och vårt privilegium - är att ära och förhärliga Gud. Människan förminskas inte av det, tvärtom, hon blir större, friare, lyckligare. Att hjälpa människor upptäcka det är en av mina största önskningar.”
2020 är vi bra på olika bokstavs förkortningar men kan du hjälpa oss förklara som kommer efter ditt namn, O.C.D? Förkortningen O.C.D. som ibland skrivs efter namnet avser alltså hans munkorden, de oskodda karmeliternas orden. Så exempelvis förkortningen SJ betyder inte bara Statens Järnvägar utan även.
Anders försöker träna lite, läser gärna böcker och ibland ser han en film på bio eller hemma och han skriver gärna fysiska brev på riktigt papper.
Han skriver på en ny bok tillsammans med Sten-Gunnar Hedin.
Efter detta delar Anders en tanke och ett Bibelord som knyter ann till nyåret. Ordet är ”Bli kvar” och det hämtas från Johannes 15 och 1 Johannesbrevet. Att vi förblir i Kristus och att Kristus förblir i oss.
1 Joh 2:27-29 ”Men smörjelsen som ni har fått av honom förblir i er, och ni behöver inte någon som undervisar er. Hans smörjelse undervisar er om allt, och den är sanning och inte lögn. Förbli i honom, så som den har lärt er. Ja, kära barn, förbli nu i honom, så att vi kan ha frimodighet när han uppenbarar sig och inte behöver stå där med skam inför honom när han kommer. Om ni vet att han är rättfärdig, då inser ni också att var och en som gör det som är rätt är född av honom.”
Här tar jag över för en stund och delar en berättelse om compassions arbete och en hälsning från Richmond Wandera som kommer från Kampala. ”När jag var 8 år så tog min far ifrån oss och med det menar jag att han blev mördad. Han var den ende med inkomst i vår familj så min mor, syskon och jag fick flytta till ett ruckel. Alla andra barn blev glada när det regnade (för då fanns det vatten) förutom vår familj eftersom hålen i taket tvingade oss att sova stående alla dom nätter då regnet piskade på.
Jag minns så väl den dagen då mamma sa att nu är alla pengar slut, nu måste ni gå ut på gatorna för att tigga. Hungern slog till och vattenbristen var svår. Jag var ett barn men hade inte tid att vara det längre. Det var då fattigdom började prata med mig. Fattigdomen sa till mig att; du kan inte göra någon skillnad och ingen bryr sig om vem du är. Det bästa sättet att beskriva min situation och hur jag då kände mig är ordet: Hopplös.
Till slut tog min mor mod till sig och berättade för sin väninna om vår situation. Då berättade vännen för mamma om Compassion. Omedelbart fick vi besök av personal som ville veta vad vi hette, vilka vi var och få vår livsberättelse ner på papper. Jag fick höra att ett ung tonåring som var 15 år och hette Heather hade beslutat sig för att bli min fadder. Det är mycket svårt att beskriva den glädje som fyllde vårt hem när vi fick den nyheten. ”Richmond du har nu fått en fadder och det betyder att du kan få gå tillbaka till skolan igen. Nu få vi mat igen, på grund av henne.” Hoppet fick ny glöd. I breven skrev Heather att hon tyckte om mig och bad för mig och detta började sakta hela sådan sår och sånt som gått sönder i min själ och självförtroende. Fattigdomsrösten började nu klinga av.
I Juni 1999 blev jag en kristen och det blev ytterligare en befrielse för mig. Jag var fri! Helt fri och förlåten. Gud började uppmuntra mig att våga växa i min ledarskapsgåva och till slut vågade jag satsa fullt ut på en pastorstjänst. Nu har vi en träningsskola för pastorer, vi utbildar och utrustar pastorer och inget av allt detta hade varit möjligt utan Compassion. Compassion fungerar. Fattigdom är inte bara en brist på pengar, material, mat eller vatten. Fattigdom sitter djupt inombords, jag kunde skapa en ny bild av mig själv utifrån breven jag fick från min fadder. Mitt namn är Richmond Wandera och jag har blivit befriad från fattigdom i Jesu namn.”
Vill du bli en hjälpa barn likt Richmond att växa upp och fullständigt komma loss från fattigdom genom Compassions arbete? Just nu är behovet av nya faddrar mycket stort, för 310 kronor i månaden understödjer du ett fadderbarn holistiskt vilket innebär att vi jobbar på fyra sätt:
Ekonomisk hjälp mat, kläder, skolavgift.
Fysiks hjälp, vaccinationer och hälsokontroller, sport och fritidsaktiviteter.
Social hjälp, våra center fylls av kärlek, omsorg och uppmuntran.
Andlig hjälp, vi sticker inte under stolen med att vi gör det vi gör i Jesu namn, så därför har vi åldersanpassad söndagskola och andra aktiviteter i den lokala kyrkan.
Bli fadder till ett barn idag. Har du redan ett fadderbarn? Ta gärna ett till!
Anders går efter detta helt loss på vilken möjlighet det är för oss att bekämpa fattigdom och hur vi alla praktiskt kan hjälpa till och förvandla liv genom fadderskap. Han ger en underbar utmaning till våra unga vuxna att kliva in och ta ett solidariskt ansvar för våra medmänniskor. Det här kan vi vända! Detta kan vi själva göra något åt genom att ta ansvar för varandra. Vi måste bara kämpa lite mot vår kultur som är så individualistisk. Vi behöver alltså kliva ut ur vår egen bubbla och göra något gott för andra istället.
Efter detta avslutar Anders med att ge oss välsignelsen.
Stort tack broder Anders för förkunnandet, skrivandet, ditt ekumeniska hjärta, ditt tydliga fokus på att vi alla lever för Guds ära och människors räddning, kämpandet för Guds rikes utbredande och din uppmuntran och utmaning till alla unga och oss alla att ta fadderskap på allvar. Du är en gåva till Kristi kropp och vi är så tacksamma att ha dig.
Nu vill jag och vi önska er alla ett riktigt gott nytt år igen!
Varma hälsningar från Mattias Martinson och hela teamet på Compassion